Post Page Advertisement [Top]

      Merhaba Sevgili Okurlar,
      Bu yazımda sizlere Sadberk Hanım Müzesi nerede? Nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? Müze hakkında bilgiler vereceğim.
     Öncelikle Türkiye'nin ilk özel müzesidir. Kurucusu koleksiyoner Sadberk Koç' tur, Vehbi Koç'un eşidir. Azaryan Yalısı 1950 yılında Koç ailesi tarafından satın alınmıştır. Bu yalı bahçesi ile birlikte 480 m2' dir. Binanın dış yüzeyinde X şeklinde ahşap süslemeler dikkati çeker. Ayrıca bina üzerindeki kabaralardan dolayı halk arasında Vidalı Yalı olarak da bilinir. 1983 yılında yalının hemen yanında bulunan yarı yıkık şeklindeki yalı satın alınarak restore edilmiş ve müze binasına eklenerek arkeolojik eserler burada sergilenmeye başlanmıştır.



      Müzeye girdiğinizde sağ taraftan başlarsanız ki burası Azaryan Yalısı oluyor. Birinci ve ikinci katta  Osmanlı Dönemi Gümüş Eserler, Osmanlı Dönemi hatlar, Hilye-i Şerifler, Çin Seramik ve Porselenleri,Kütahya Çini ve Porselenleri,Çanakkale Seramikleri, Avrupa ve Türk Porselenleri vardır. En üst katta Osmanlı Dönemi kıyafetler ve kilimler yer alıyor.







     Diğer yalıya geçiş kısmında bizi en alt katta Osmanlı el yazması kitaplar, muhteşem hatlar ve yazılar, fermanlar karşılıyor. Üst katlar ise çeşitli dönemleri yansıtan arkeolojik eserlerle dolu, hepsi birbirinden güzel birbirinden değerli. Çok zarif eserler var. Neolitik Çağlardan tutun da Roma ve Bizans çağına ait eserler mevcut.




     Sarıyer yönüne giden otobüsler ile 40B, 59RS, 41C ile Beyazpark Durağı' na inerek müzeye ulaşabilirsiniz. Müze ücreti 10 TL Müzekart +  varsa 7 TL 'ye müzeyi indirimli olarak gezebilirsiniz. Müze ziyaret saatleri 09:00- 17:00 arasıdır.








    İyi günler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]