Post Page Advertisement [Top]

      Merhaba Sevgili Dostlar,
      Bu yazımda Şerefiye Sarnıcı'ndan bahsedeceğim İstanbul'da yaklaşık olarak 200'e yakın sarnıç var. Bunların en büyüğü bilindiği gibi Yerebatan Sarnıcı, daha sonra Binbirdirek sarınıcı. Yerebatan Sarınıcı yaklaşık 80 bin m3 su depolama kapasitesine sahipken Binbirdirek ise 40 m3 kadar. Bizans döneminde şehir sürekli istilaya uğradığı için, kuşatma olduğu dönemlerde su ihtiyacını karşılamak amacı ile bir çok sarnıç inşa edilmiş. Şerefiye Sarnıcı yeni restorasyon çalışmaları tamamlanarak ziyarete açıldı.Oldukça güzel bir sarnıç çok etkileyici, gezdiğim üç sarnıç arasında en güzeli diyebilirim.



45x25 m'lik alana yayılan sarnıçta 9 m yüksekliğinde 32 adet sütun yer almakta. Bizans hükümdarı II. Theodosius'un emri ile Bozdoğan Kemeri(Valens Su Kemeri) vasıtası ile su depolamak amaçlı  MS 4. yy 'da inşa edilmiş.



Bozdoğan Kemeri Kanalı üzerinden "Nymphaeum","Zeuksippos Banyoları" ve "Büyük Saray"a su taksimi yapılmaktaydı. Bu su dağıtma işlemi Şerefiye Sarınıcının yapılmasını sağladı ilerleyen dönemde 4.yy Binbirdirek Sarnıcı ve 6.yy da Yerebatan Sarnıcı dönemin  İstanbul'unun su ihtiyacını sağlayan su deposu olarak görev üstlenmiş eserlerdir.

Sarnıç içinde alt kata erişmek için asansör var. Biraz ara sokakta kaldığı için fark edilmesi zor olabilir.  Sarnıç Sultan Ahmet'te konuma aşağıdan ulaşabilirsiniz.






1910 'larda sarınıcın üzerine Arif Paşa Konağı yapılmış 1950'li yıllarda ise Eminönü Belediye Binası yapılmıştır. 2010 yılında Belediye binası gerçekleştirilip sarnıç ortaya çıkmıştır. Sarnıç Constantinus ve Theodosius olarak anılsada Şerefiye ismi ile bilinmektedir.



Yerebatan ve Binbirdirek Sarnıçları arasındaki bağlantı gibi bu sarnıcın da Binbirdirek Sarnıcına bağlantılı olduğu tespit edilmiştir.

Yeraltında İstanbul ile ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız  Ayhan Sicimoğlu'nun "Renkler" programından aşağıdaki videoları izleyebilirsiniz.



 Ayrıca Şerif Bey'in de yer altında İstanbul konulu turları var.

Ziyaret saatleri 09:00 - 18:30 arasında ,giriş ücretsiz :)

Sağlıkla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]