Post Page Advertisement [Top]

          Bilgisayar Mühendisliğinde kullanılan sembol ve acronym(kısaltma)lardan bahsedeceğim.Aslında bu alanda sembollerden çok oldukça fazla kısaltmalarımıza var hatta bazen kısaltmaları anlatırken bile bir başka kısaltma kullnanbiliyoruz.Sembollerden başlayabiliriz.
Bilgisiyar mühendisliği alanında oldukça sık kullanılan birimler birer semboldür.(kırmızı ile gösterilenler)
Kilo        --------------------------- mili
Mega     --------------------------- µ ikro
Giga      --------------------------- nano
Tera      --------------------------- pico
Bu sembollere bağlı olarak aşagıda bazı yanlış kullanımlar verilmiştir.
Core 7   2.93 ghz---Yanlış                       Core 7 2.93 GHz- doğru
Çünkü Giga ve Herz birer semboldur ve buyuk har ile yazılmalıdır.
Benzer şekilde
500 mb disk -- yanlış                              500 MB disk--doğru

Algoritmalar dersinden de aşına olduğumuz notasyon sembolleri ornek olarak verilebilir.
W Notasyonu, O notasyonu gibi.
AND,OR,EXOR gibi işlemleri ifaden tanımlarda birer semboldur.Birazda birkaç formulun İngilizce olarak nasıl ifade edildiğine bakalım







Kısaltmalardan bahsedecek olursak geniş bir acronym listesi için http://ecelab.com/acronyms.htm ‘ı ziyaret edebilrsiniz. Birkaç kısaltmadan bahsedecek olursam
DCT-- Disecrete Cosine Transform kosinüs ve sinüs cosine ve sine olarak ifade edilmektedir.
FFT--Fast Fourier Transform  oldukça sık duyduğumuz bir kısaltma
BGA--Ball Grid Array gunumuzde CPU ‘ların bacak bağlantısını sağlayan ortamdır,eskiden cpu bacaklarını kavrayarak sıkıştıran manivelalı bir yapı varken CPU bacaklarının artmasına bağlı olarak bu bileşenin üretilme maliyetide artığından eski yapı terk edilip  gunumuzde tercih ediln yapıdır.
BJT--Bipolar Junction Transistor transistorun asıl ismi:)
DIP--Dual Inline Package  Her iki tarafında bacak bulunan entegreler için kullanılır.
Veeee
DPI--Dots Per Inch  İnç başına düşen nokta(pixel)dir. İnç nedir once bunu açalım,biz genelde metrik birimler kullanırken batılılar inç ‘i kullanmıyorlar bu durumda 1 inç /72  1 pika dır.pika aslında bilindik bir isim punto evet punto pikanın Türkçeleştirilmişidir. İnç tanımından sonra 1 inç in 25,4 mm olduğunu belirtelim,bu sayede ornegin 12 punto buyukluğunde bir yazımızın sayfamızda kaplayacagı yeri kaç satır sığacağını(satır boşluklarını da dikkate alarak) bulabiliriz. (25,4/72)*12  12 punto yazının boyunu mm olarak verir.
            Bilgisayarlarımızda standart olarak 96 DPI kullanılır,aslında bu standar ekran kartı ile ekranın çözünürlüğünün örtüştürülmeye çalışmasından gelir,bu DPI yı büyüttüğümüzde karakterlerde ,ekrana çizilen nesnelerde keskin çizgiler değil de örneğin siyahtan beyaza geçişte önce siyahà gri àbeyaz olacağından goz ekranı bulanık olarak algılayacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]