Post Page Advertisement [Top]

         Sharepoint Microsoft tarafından geliştirilmiş kurumların ortak çalışma, işbirliği ihtiyaçlarına uygun çözümler bulan bir yazılımdır. Sharepoint web teknolojileri üzerine kurulmuş bir teknolojidir. Web özelliği sayesinde kurumlar için işbirliği siteleri, portal ve içerik yönetim hizmetleri sunabilmektedir.
Asp.Net teknolojilerini taban olarak kullanan Sharepoint kurumların web teknolojilerini canlı bir şekilde kullanabilmelerine olanak sağlar.
Sharepoint Server’ın özellikleri;
·        Bilgi Paylaşımı
·        Doküman Yönetimi ve versiyonlanması.
·        Güvenlik.
·        İş akışı ile süreçlerin yönetimi.
·        Arama ve indeksleme işlemler
Sharepoint 3 temel özellik ile karşımıza çıkmaktadır:
·        İşbirliği:
      Arama hizmetleri, wikiler, bloglar, portal, siteler ve iş zekası çözümleri ile güçlü bir kurumsal içerik yönetimi çalışması Sharepoint ile kullanıcılara sunulmaktadır.
·        Birlikte Çalışma:
       MS Office ürünleri öncelikli olmak üzere diğer ürünler ile ortak çalışma ortamları yaratılarak tek bir paylaşım noktasından bilgilerin kullanılması sağlanmış olmaktadır. Sharepoint’in sunduğu Intranet ve internet siteleri sayesinde kullanıcıların birlikte çalışmaları sağlanabilmektedir.
·        Platform Özelliği:
      Asp.Net teknolojileri üzerine kurulmuş olan Sharepoint ile kullanıcıların kendilerine özel geliştirmeleri yapabilmektedirler.
SharePoint  Microsoftun server ailesinden bir üründür,o nedenle gelişitrme ortamı olarak WinServer 64 bit kurulu olmalıdır.
http://www.turkcell.com.tr/ ve http:// www.ferrari.com.tr/ birer sharepoint siteleridir,örneğin aynı nitelikte bir turkcell sitesi 2 yıl alacakken sharepoint ile zamandan tasarruf edilmiş bu site 3 ay da bitirilmiştir.

İlk sharepoint uygulamamızda bir belge kitaplığı oluşturalım ve bu kitaplıkta belgeler paylaşabilirz bu belgeler üzerinde ortak çalışmalar yapabiliriz.Tabiki belge kitaplığı oluşturmadan once bir  site collection tanımlamalıyız.Site Collectionlar tüm siteleri guruplayan bir yapıdır altında bir çok site açılabilir.Site oluşturduktan sonra belge kitaplığı tanımlamak için Site Eylemleri->Oluşturma->Kitaplıklar->Belge Kitaplığı diyerek kitaplık oluşturabilirz.


Kitaplık oluşturduktan sonra belge eklemek için:
Yeni menüsünü kullanabilirz belge üzerinde çalışma yapmak için yüklediğim belgeye üzerine gelip dropdown list seçenekleri arasında kullanıma al diyerek düzenlemeler yapabilirz bu durumda belgeyi diğer çalışıcılar düzenleyemez,düzenleme bitip iade et seçeneği ile sisteme dosya iade edildiğinde diğer çalışanlar da belgede düzenleme yapabilir.
 İade edilen belegeler onayalanabilr yada red edilebilir bunu da yine bu dropdownlistten yapabilirz.
Belgelerle ilgli sürüm oluşturma ayarlarını ise bulunulan  kitaplık penceresinde üst kısımda  Ayarlar->Belge Kitaplığı ayarları->Sürüm ayarlarından gerçekleştirebilirz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]