Post Page Advertisement [Top]

     Merhaba,

    Günümüzde kültür ve sanat merkezi olarak kullanılan bu harika tarihi yapı, Bizans döneminde Galata surları dışında kalan Metopon olarak adlandırılan bölgede yer alır. Osmanlı döneminde ordu ve donanmanın ihtiyacı olan topların döküldüğü yer olarak kullanıldığı için buraya Tophane adı verilmiştir. İlk olarak Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen Top Asethanesi (Merkezi) Kanuni Sultan Süleyman Döneminde yıkılarak yerine daha daha büyük bir tophane binası inşa ettirilmiştir. Bu yeni yapı 1742 yılında geniş çaplı bir tamirat geçirmesine rağmen 1743 yılında tamamen yıkılmıştır.



    Günümüze ulaşan beş kubbeli taş- tuğla kâgir bina 1803'te III.Selim zamanında yapılmıştır. 1958'de restore edilip 1992 'ye kadar Milli Savunma Bakanlığı hizmetinde kalmıştır. 1992 yılında gösterilen büyük çabalar sonucu bina Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesine devredilmiştir.











    Bu muhteşem bina günümüzde  Beş Kubbe, Tek Kubbe, Sarnıçlar ve Cam Altı olarak yurt içi ve yurt dışı sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır.






    Yüksek kubbeli, harika taş-tuğla duvarları ve geniş fil ayakları olan yapıyı mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Giriş ücretsiz. Ayrıca bu bölgeye gitmişken Tophane Kasrı'na uğramadan da geçmeyin derim. T1 tramvayı ile Tophane durağında inerek kolayca ulaşabilirsiniz. Pazartesi günleri hariç her gün saat 10:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. 

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Hoşça kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]