Post Page Advertisement [Top]

     Merhaba Sevgili Okurlar,

    Bu yazımda sizlere Sakıp Sabancı Müzesi'nden bahsedeceğim. Emirgan Atlı Köşk'te yer alan müze oldukça eski bir tarihe aittir. 1925 yılında Mısırlı Hıdiv Ailesi Prens Mehmed Ali Hasan tarafından İtalyan mimar Edoardo De Nari'ye yaptırılmıştır. Uzun yıllar ailenin yazlık konutu olarak kullanılan köşk 1951 yılında Hacı Ömer Sabancı tarafından satın alınmıştır. Alındığı tarihte Fransız heykeltıraş Louis Doumas'ın at heykelleri ile donatıldığı için atık Atlı Köşk olarak bilinmeye başlamıştır. Müze bahçesi içinde yar alan ikinci at heykeli ise Haçlı Seferleri sırasında Sultanahmet meydanından yağmalanıp Venedik San Marco kilisesi önüne yerleştirilen 4 attan birisinin dökümüdür.


     1998 yılında Sabancı ailesi tarafından müzeye dönüştürülmek üzere içindeki koleksiyonlar ve eşyalar müzeye dönüştürülmek üzere Sabancı Üniversitesine bağışlanmıştır. 2002 yılında müze olarak açılan Atlı köşk içinde Resim Koleksiyonu, Zamanlı Sergiler ve harika bir Hat Koleksiyonu barındırır. Gördüğüm en güzel hat koleksiyonuydu diyebilirim. Ziyaret etmenizi tavsiye ederim.



    Müzeye ilk girdiğinizde sizi At Heykelleri karşılar, güzel bir bahçe vardır. Biraz yukarıya doğru ilerlediğinizde Müze ana binasını oluşturan köşkü görürsünüz. İlk girişte Zamanlı Sergiler  yer alır. Ben ziyaret ettiğimde Görünenin Ötesinde Osman Hamdi Bey sergisi yer almaktaydı. Şu anda ise Efsane İstanbul adlı sergi var. 





    Daha sonra karşınıza müze eşyaları Sabancı ailesine ait eşyalar çıkar. Oldukça güzel bir köşktür, bir çok değerli eşyaya ev sahipliği yapar. Büyük girişin iki yanında aile odaları olan Pembe Oda ve Mavi oda olarak adlandırılan kabul salonları ayrıca ana Yemek Odası yer alır. Müzenin Resim koleksiyonunda Osman Hamdi Bey (1842-1910), Şeker Ahmed Paşa (1841-1907), Süleyman Seyyid (1842-1913), Nazmi Ziya Güran (1881-1937), İbrahim Çallı (1882-1960), Feyhaman Duran (1886-1970), Fikret Muallâ (1903-1967) gibi yerel sanatçılar ile Fausto Zonaro (1854-1929) ve Ivan Ayvazovski (1817-1900) gibi yabancı sanatçıların eserleri bulunmaktadır.













     Üst katta ise hat koleksiyonu, el yazması Kuran-ı Kerimler mevcuttur. Hat koleksiyonunu incelemeyi tamamlayıp dışarı çıktığınızda Atlı köşkün terasında Mutfak Sanatları Akademisi'nin Restoranı(MSA'nın Restoranı) yer alır. Burada kısa bir mola vererek güzel lezzetler tadabilirsiniz. Müze ziyaretinizi tamamladığınızda yine çıkış yolunda çok güzel bir bahçe ile Atlı Köşke veda edersiniz.











    Müze ziyaret saatleri Ziyaret Saatleri: Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar: 10.00-18.00'dir. Pazartesi günleri kapalıdır. Müze giriş ücreti 40TL fakat ben MüzeKart + 'dan dolayı müzeye indirimli girdim. Güncel saatler ve ücret için lütfen bu sayfayı ziyaret ediniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.






Hoşça kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]