Post Page Advertisement [Top]

Bu fırsat sitesi için oluşturmayı düşündüğüm tablolar aşağıdaki gibidir:
Üyeler
Markalar
MarkaKategorileri
Ürünler
ÜrünDetay
AlışverişSepeti(Geçici Tablo)
ÜrünSatış

Veri tabanında en verimli şekilde veri saklama çok önemlidir bunun için tablodaki sutunların tiplerini dikkatli seçmeye çalıştım ayrıca veri tabanını şişirmemesi  için resimleri veri tabanında değilde harici bir klasörde tutup linkini veri tabanında tuttum.
İlk olarak Markalar veri tablosunu incelersek:

Birçok marka olacağı için marka ıd bigınt seçilebilirdi,marka resmi de 30 karakterden fazla olmalı(çünkü resim linki uzun olablir.ör: MarkaResimleri/deck.jpg),MarkaID primary keydir.

Marka Kategorileri tablosu aşağıdaki gibi olup markalar tablosu ile foreign key ilişkisi vardır.


Kategori ID de benzer şekilde eğer fazla miktarda olacaksa bigint tercih edilebilir.Bu tabloda KMarkaID ile Markalar tablosundaki MarkaID arasında foreign key ilişkisi vardır.Bir foreign keyin oluşumunu database diagrams ile kolayca halledebiliriz,database diagram istediğimiz tabloları seçerek bir tablodaki primary keyden başlayarak aradaki anahtarlı çizgiyi diğer tabloda istediğimiz Alana sürükleyip bırakarak oluşturabiliriz.
Ürünler tablosu:



        Ürünler tablosunda ürün fiyatı bir çok işlemde gerekli olduğu için ayrı bir tabloda da tutulabilir,fiyat için decimal tipi seçilmiştir. Burada belirtilen rakamlar 10,2 virgülden önceki ve sonraki basmakları belirtir.
Üyeler Tablosu:
Üyeler tablosunda e-mailller özellikle kurumsal vb adreslerin uzun olacağı düşünülerek 100 karakter oalrak belirlenmiştir.şifre bilgisi şifreleme açısından genellikle 41 karakter tercih edilir.Üyenin onayı için ise bir onay sutunu düşünülmüştür.
Şuan için oluşturabildiğim tablolar bu kadar,Geniş çaplı database tasarımlarını önce ER diagramlarını çıkararak oluşturmak daha doğrudur,bu proje sadece bir prototip gibi düşünülebilir.

 Site yapısı içinde database Diagramı incelersek:
Database diyagramında veri tabanını tasarımını takip etmek ve yabancıl anahtarları görmek daha kolay olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]