Post Page Advertisement [Top]

      Merhaba Sevgili  Okurlar,
      Bu yazımda Sultan Ahmet Camii'nden bahsedeceğim. Türkiye'deki en büyük camii ve kompleks olan Sultan Ahmet Camii 1609 yılında Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Sedefkar Mehmet Ağa'ya yaptırılmıştır. Yapımı yedi yıl sürüp 1616 'da bitirilmiştir.




      Osmanlının 14. padişahı olan Sultan I.Ahmet tarafından yaptırılan caminin temeli bizzat sultan tarafından atılmıştır. Bu ilk temeli atan kazma Topkapı Sarayı'nda sergilenmektedir. Sultan I. Ahmet için 14 rakamının hayatında önemli bir yeri vardır. 14 yaşında tahta geçen sultan 14 yıl tahta kalmıştır.  28 yaşında ölmüştür. Camii en aydınlık mabedlerden birisidir İçerisindeki muhteşem İznik Çinilerinden dolayı camide mavi bir yansıma ,görüntü oluşmaktadır bu sebeple yabancılar tarafından "Blue Mosque" yani Mavi Camii olarak bilinir. 20 binden fazla İznik Çinisi kullanılmıştır. İlk defa Osmanlı sultanının kendi parasıyla yapılmayan devlet bütçesi ayrılan selatin camidir. Hatta bu dönemde halkında ekonomik açıdan oldukça sıkıntıda olduğu bilinmektedir.
Camii 260 pencere ile aydınlatılmıştır. Kubbe yüksekliği 43 metre kubbe çapı ise 23,5 metredir.




  Altın minare değil Altı minare
  Bir rivayete göre Sultan, camii minarelerinin altından olmasını ister fakat yeterli bütçe olmadığı için güya Mimar Sefekar Mehmet Ağa emri altın değil de altı minare yapın olarak anlamıştır. Bu sebeple caminin altı minaresi vardır. 6 minareli tek selatin camidir. Fakat altı minare olması halkın tepkisini çekecektir. Çünkü Kabe'nin de 6 minaresi vardır. Sorunu çözmek için Kabe'ye 7. minare yapılır.

Camii girişinde demir bir koridor vardır. Padişah camiye geldiğinde atı üzerinde eğilerek camiye girmesini sağlar."Allah'ın evine giren padişah da olsa eğilmelidir." mesajı verilmiştir.



     Sultan Ahmet Camii'ne nasıl gidilir ? Bağcılar -Kabataş tramvayı kullanılarak Sultan Ahmet durağında inerek Sultan Ahmet meydanına ve camiye kolayca ulaşabilirsiniz. Camiyi ziyaret ettikten sonra meydandaki meşhur Sultan Ahmet köftecilerinden birinde Sultan Ahmet Köftesi yemenizi tavsiye ederim. Oldukça kalabalık olduğu için yer bulmakta zorlanabilirsiniz ya da bir masayı başkası ile paylaşabilirsiniz :) Oldukça lezzetli.






Sağlıkla kalın, hoşça kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]