Post Page Advertisement [Top]

Merhaba Sevgili Dostlar,
    Uzun bir aradan sonra gezi yazılarıma Milli Saraylar Saray Koleksiyonları Müzesi ile devam ediyorum Bu güzel müze Beşiktaş'da yer alıyor. Beşiktaş meydandan yürüme mesafesi ile ulaşabileceğiniz üç müzeden biri... Üç müze diyorum çünkü Deniz Müzesi, Saray Koleksiyonları Müzesi ve Resim Müzesi burada yer almakta.



    Saray Koleksiyonları Müzesi üç bölümden oluşuyor. Giriş katta sergi alanı,hizmet alanı alt katta ise müze ve müze depo bölümü yer alıyor. Dolmabahçe saray mutfağı (Matbah-ı Amire) olan kısım 7 Temmuz 2006 altıda müze olarak açıldı çeşitli düzenlemelerden sonra günümüzdeki halini aldı.



    Müzedeki eserler Osmanlı döneminde dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiği bir döneme denk geliyor. Sadece Dolmabahçe Sarayında kullanılmış eserler olmayıp Aynalıkavak Kasrı, Küçüksu Kasrı, Ihlamur Kasrı, Maslak Kasrı, Beylerbeyi ve Yıldız Sarayına  ait eserlerde bulunmaktadır. Müzedeki eşyalar Sultan II.Mahmud, Sultan Abdulmecid, Sultan Abdulaziz, Sultan V. Murad, Sultan II.Abdulhamid, Sultan V. Mehmet Reşad, Sultan VI. Mehmed Vahdettin ve Halife Abdulmecid Efendi'ye aittir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Dolmabahçe sarayında kaldığı döneme ait az sayıda eşyada müzede yer almaktadır. 









    18.yy ve 19.yy ait eserlerin yer aldığı müzede Osmanlı dönemine saraylarda kullanılan mutfak ve ağırlama eşyalarından, temizlik için kullanılan eşyalara, o dönemin teknolojik aletlerine fotoğraf makinaları, daktilo, lamba, telefon gibi daha bir çok eşya bulunmaktadır.







    Bu güzel müzeye Müzekart+ ile indirimli giriş yapabilirsiniz. Normal giriş üceti 20TL iken 10TL ödedim. Beşiktaşa ulaştıktan sonra kolayca ulaşabileceğiniz bu müzeyi gezmenizi öneririm. Pazartesi günleri kapalı olan müze diğer günler 9:00 ile 16:30 arası açık. Güncel ücret ve ziyaret saatleri için bu linkten bilgi alabilirsiniz.



Sağlıkla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]