Post Page Advertisement [Top]

  Bugünkü yazımın temel taşı e-iş(e-Business),e-iş nedir?,neleri içinde barındırır?Bunun için ERP den CRM ye Bilgi Yönetiminden,Sanallaştırmaya ve Cloud Computing’e kadar her konuya değineceğim.
İşletmelerde atılan her adım önem taşıyor,her adım bir veri demek iletişim ,yazışmalar toplantılar,ürünler ve satışla ilgili bilgiler ve istatistikleri önem arz eden verilerdir,bu verilerin doğru işlenmesi,saklanması ,analiz edilmesi gerekir,örneğin bir perakende zincirine her gün binlerce müşteri urun alır,buna bağlı olarak çeşitli verilerin oluşturulması gerekir.Tüm bu bilgiler pos sistem  veya başka sistemlerle işletmenin veri merkezinde toplanır. İşte bu verilerin ilerki adımlar için anlamlar kazanmasını ve yöneticilere  ışık tutmasını Business Intelligence(İş Zekası) dediğimiz çözümler sağlar.
İş zekası yazılımı perakendeciye en çok satan ürünler,nerelerde hangi ürünlerin talep gördüğü,ürünler üzerindeki indirimlerin getirileri,müşterinin dönemsel sepet ortalaması vb. bilgiler yöneticilere iş konusunda bundan sonra alacağı kararlar konusunda ışık tutar,hangi üründen ne kadar üretilmeli,verimlilik ve maksimum kazanç elde etmek için ne yapılmalı sorularının çözümleri ,bu sayede bulunabilir.Ayrıca paranın nabzını tutmak piyasadaki değişimlere adapte olmak,kurumsal kaynakların etkin kullanılması başlıca avantajlardandır.


               (Material Requirements Planning-Malzeme İhtiyaç Planlaması), 1960’lı yıllarda Amerika'da malzeme yönetimi yapmak için ortaya çıktı.İlerki dönemlerde daha da gelişerek sadece stok- ihtiyaç durumunu değil satış alma siparişlerini de denetler duruma geldi.Daha sonraki yıllarda üretim faaliyetleri iş surecinin tüm basamaklarının yönetilmesini kapsadı ve  MRP II (Manufacturing Resources Planning-Üretim Kaynak Planlaması) ortaya çıktı.90’larda ise üretim kelimesi kalkarak ERP (Enterprise Resource Planning-Kurumsal Kaynak Planlaması-KKP) tanımlaması yapıldı.Çünkü artık üretim ile ilgili direkt ve dolaylı uygulamalar yani  insan  kaynakları,satış,satış sonrası hizmet,bakım v.b.  işlemlerde ERP ye eşilk etmeye başladı.
               2000 ‘li yıllarda yeni kavramlar da doğdu firmaların yeni ihtiyaçları  ve artan internet alışkanlığı ile alakalı olarak CRM(Müşteri İlişkileri Yönetimi), SCM(Tedarik Zincir Yönetimi) doğdu ve işletme dışındaki kaynaklar içinde bilgi sistemlerine ihtiyaç duyulmaya başlandı.
Bugün ise baş dondurucu hızla ilerleyen internet kullanımı ve alışkanlığı  yeni iş modellerine kaynaklık etti bunlar: B2B(Müşteri,Bayi portalleri),B2C(Halka açık ve son kullanıcı siteleri), Intranet (Kurum içi iletişim portali),PAM(Fiziki Varlık Yönetimi),LMS(Eğitim Yönetim Sistemi),İş Akış Yönetimi,Proje Yönetimi .Bu fonksiyonlarında birleşmesi ile kurumsal bilgi sistemleri E-Busines kavramı ile de anılmaya başlanmıştır.
Şimdi bu kavramları biraz daha açalım:
INTRANET:
Şirket içi özel ağ yada özel web olarak tanımlayabileceğimiz intranet kurum içi iletişim, bilgi paylaşımı,kurum çalışanlarını sosyalleşmesini sağlar.
SANALLAŞTIRMA:
Sanallaştırma teknolojisinden önce firmalarda onlarca fiziksel sunucu bulunurken şimdi birkaç fiziksel sunucu üzerinde birden çok sunucu oluşturulabilmektedir.Bu sayede firmalar bir çok avantajı elde etmiştir.Bunlar: güvenlik,kolay erişilebilirlik,performans ve az maliyettir.
KONSOLİDASYON:
Bilginin bütünleştirilmesi ve tekleştirilmesi.
CLOUD COMPUTİNG:
İş dünyasını önemli bir etki altına alan ve peşinden sürükleyen,iş uygulamalarını daha ucuza mal ettiren bir modeldir. Kullandıkça öde fikri ile işletmelerin kullanımına sunulur ve işletmelerin IT için ayırmaları gereken finans ve iş gücü kaynağını minimuma indirir.


Bulut Computing nedir?

Bulut  gerçek zamanlı, internet tabanlı teknoloji servis ve kaynaklarını ifade eden bir kavram.
Gelenksek iş uygulamalarında bir yazılım ve bu yazılım için gerekli olan veri merkezi,bant genişliği,ağ,server,veri depolama kaynağı,kesintisiz enerji,soğutma gibi ihtiyaçlar söz konusudur ve bunlar şirket bünyesinde karşılanır,IT profesyonellerine para ödeme gerektirir.Peki ya Cloud Computing ne gibi avantajlar sağlıyor?İşte tüm bu ihtiyaçlar şirket bünyesinde değil bir veri merkezinde sağlanır,bulut üzerinde herhangi bir yazılım kullanılmak istenildiğinde sisteme login olmak ve parametreleri şirketinize göre ayarlamak yeterli olumaktadır,yani hızlı,az masraflı ve pratik.J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]