Post Page Advertisement [Top]

Pardus Nedir?
              
’Pardus, TÜBİTAK-UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) bünyesinde yürütülen bir işletim sistemi geliştirme projesidir. Pardus açık kaynak kodlu ve GPL (GNU Genel Kamu Lisansı) ile dağıtılan bir özgür yazılımdır.

Pardus, bilişim okur-yazarlığına sahip bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını karşılayan, mevcut Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kavram, mimari ya da kod olarak kullanan ulusal işletim sistemidir.’’
Geliştirilmesi fikri ilk olarak 2003'te ortaya atıldı ve 1 Şubat 2005 tarihinde ilk ürün olan Pardus Çalışan CD 1.0 yayımlandı.Pardus bu süreçten buyana gücüne güç katarak kendini geliştirmeye devam ediyor. Pardus'un yeni ana sürümü Pardus 2011, kısa bir süre önce duyuruldu. Gün geçtikçe  daha çok geliştirici tarafından denenen Linux dağıtımlarının sayısı oldukça fazla.Distrowatch birçok Linux dağıtımı ve açık kaynak yazılımlar hakkında haberlerin, incelemelerin, sıralamaların yer aldığı ünlü bir ağ sayfasıdır,bu sayfada  35. sırada yer alan Pardus aslında tanınırlık açısından 10. sırada yer almakta.
Pardus 2011 ‘in getirdiği yeniliklere bakalım:



YALI
Pardus kurulum aracı YALI, LVM/RAID ve UUID desteği sunuyor.
Kullanışlılığı artırmak için tüm arayüz yeniden tasarlandı.

Kaptan
Pardus'un kişiselleştirme yardımcısı Kaptan, isteğinize bağlı olarak resminizi çekerek KDE içinde avatar olarak kullanmanızı sağlıyor.
Kullanışlılığı artırmak için tüm arayüz yeniden tasarlandı.

 PiSi
PiSi, artık XZ'yi öntanımlı sıkıştırma algoritması olarak kullanıyor.
İkili paketlerin isimleri artık hangi sürüm ve işlemci mimarisine göre derlendikleri bilgisini gösterir şekilde hazırlanıyor.
Paket yönetiminde daha rahat kullanım için temel bileşenlerde birçok iyileştirme gerçekleşti.

 Paket Yöneticisi
Kullanıcılar paketleri oylayabiliyor ve ekran görüntülerine bakarak tercih yapabiliyor.
Grafik arabirim kullanışlılığı artırmak için baştan tasarlandı. Daha hızlı çalışması için birçok iyileştirme yapıldı.
KDE sistem çekmecesinin kullanımı da dâhil olmak üzere, birçok KDE entegrasyonu iyileştirmesi gerçekleştirildi.



KDE ve Arayüz Yenilikleri

Pardus 2011 en yeni KDE Yazılım Seçkisi, KDE Yazılım Seçkisi'nin 4.5.5 sürümüyle geliyor. Temel paketler birçok uyumluluk ve hata giderme çalışmasından geçirilerek, masaüstü deneyiminize gözle görülür bir iyileştirmeler hedeflendi.

KDE Yazılım Seçkisi, 4.5.5 sürümüyle daha iyi performans ve kararlılık sağlıyor. WebKit desteği, netbook kullanıcıları için geliştirilen kullanışlılık, yüksek hızlı önbellek ile diskte tutulan bilgilere çabucak ulaşım gibi özellikler göze çarpıyor.

oxygen-gtk projesi sayesinde, tüm GTK uygulamaları artık Oxygen biçemiyle görüntülenebiliyor, Bu özellik arabirim tutarlılığı konusunda büyük bir gelişme sağladı.

Milky 2.0, Pardus için özel olarak tasarlanan ve kurulumla dağıtılan simgesetlerden biri. Kullanıcılar yenilenen Kaptan ya da Sistem Ayarları içinden kullanacakları simge setini seçebiliyor.


Ağ Yönetimi

Yeni ağ altyapısı ile kullanıcılar Ethernet (802.1x yetkilendirme desteği ile), 802.11 Kablosuz (WEP/WPA/WPA2/WPA-EAP ve 802.1x yetkilendirme desteği), EDGE/3G/CDMA ve VPN ağlarına bağlanabiliyor.


Öntanımlı Uygulamalar

Pardus 2011 ile beraber öntanımlı olarak yüklenen uygulamalardan bazılarıysa şunlar:
Mozilla Firefox 4.0 beta9
Clementine 0.6
SMPlayer
KsCD
LibreOffice 3.3
KDE oyunları
Pardus 2011 ‘i  http://www.pardus.org.tr/ den indirebilirsiniz.Yeni surumunde sürüm adayı olarak Hasankeyf’i seçen pardus oldukça ilgiçekici bir işletim sitemi.Pardusun bilinen sorunları ise su şekilde yayınlandı:
Bilinen sorunlar

Pardus 2011 sürüm yöneticisi Gökçen ERASLAN, geliştirici listesine attığı iletide, bu deneme sürümünün bazı bilinen sorunlarını da sıraladı:
Çalışan sürümlerde klavye Türkçe ayarlansa da İngilizce geliyor, Kaptan'ın klavye seçim bölümünde de bir problem mevcut.
Çalışan sürümlerde, kullanıcı adı ve parola isteyen yönetici işlemleri, saat değiştirme vs. gibi işlemler gerçekleştirilemiyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]