Post Page Advertisement [Top]

Merhaba Sevgili Okurlar,
Bu yazımda her zaman aklımda olan ama bir türlü yazamadığım bir konuyu sizlerle paylaşacağım.Konumuz: Özellikle 15 Temmuz işgal girişiminden sonra daha da canımı sıkan yol üzerine ve kenarlarına yerleştirilen patlayıcı ve mayınlar sonucu hayatını kaybeden aziz şehitlerimiz.Yıllardır bu ülke hain , katil PKK ve benzeri grupların bu yola yerleştirdikleri tuzaklardan dolayı bir çok askerini şehit vermekte ,teknoloji çağında bir bilgisayar mühendisi olarak bir şey yapamamaktan vicdan azabı duyuyorum.Bir çok bilgisayar mühendisi gibi ekmek parası için hepimiz bir işte çalışıp web teknolojisi vb. millete fayda etmez teknolojilerle ilgileniyoruz.Ama esas görevimiz olan Ar-Ge ve mühendislik ile ilgilenemiyoruz ülkemizde bu alanların sayısı çok az, Ar-Ge çok kısıtlı.Üniversitede öğrendiğimiz çoğu bilgiyi unutuyoruz bu sebeple ticari bir hayatın döngüsü içine giriyoruz. Öte yandan biz ofise gidip çalışıp yemeğimizi yiyip belkide akşam arkadaşlarımızla vakit geçirirken askerlerimiz bizim için can veriyorlar.Bizim için,hepimiz için! Onlarca ,yüzlerce çocuk yetim kalıyor,anneler çocuklarını kaybediyor.Bu ülke için öğrendiklerimizi kullanma vaktimiz geldi bence, hiç bir şey yapmayarak yerimizde oturamayız ,araştırmak ,üretmek zorundayız.Bu yazıyı Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Başbakanımıza, ulaşabildiğim tüm devlet büyüklerimize iletmeye çalışacağım onların bu konu ile ilgileneceğine yürekten inanıyorum.
Sevgili okurlar bu konuda kısa bir araştırma yaptım ve dünya buna nasıl çözüm buluyor araştırdım.  Sizden ricam bu konu ile ilgilenenlerin bana ulaşması.Bu konuda çalışmak isteyen çalışkan zeki mühendislere,bilim adamlarına ihtiyacımız var. Lütfen bana mail atın sayfanın sonunda elektronik postamı sizlerle paylaşacağım. Amacım  İleri Seviye Araştırma Projeleri Birliğini kurmak.Bir tesis kurmak,çalışmalar için bir bütçeye sahip olmak.Tıpkı Amerika da olduğu gibi DARPA(Advanced Research Projects Agency).Bence bu konuda geç bile kaldık .Amacım bu ülkede hiç bir insanın artık ölmemesi !Teknolojinin bu sorunları çözmesi. İleri Seviye Araştırma Projeleri Birliğinin içinde ileri düzey teknolojik bölümler olmalı,yazılımsal ,biyolojik,kimyasal bir çok bölüm yer almalı.Örneğin iklim bombaları üzerinde araştırmalar yapan bölümler,suni deprem incelemeleri yapan araştırmacılar,askerlerin yerine uzaktan yönetilen robotlar,askeri zırhlar,nükleer tehditlere karşı savunmalar,düşman askerleri üzerinde hastalık oluşturabilecek biyolojik unsurları araştıran kısımlar yer almalı.Dünya tehditlerinin hepsine cevap verebileceğimiz,insanlığa faydalı araştırma bölümleri olmalı.Yukarıda bahsettiğim sorunu inceleyen birim de bunlara dahil.Yeni bir tesis kurularak başarılı ,çalışkan,vatansever mühendisler,bilim adamlarımız,biyologlar ,fizikçiler bu çatı altında savunmaya yönelik Arge-ve araştırma yapmalı,üretmeli.

Yorumlarınız benim için çok önemli.Şimdi yol bombaları için incelediğim örnekleri sizlerle paylaşacağım biz de benzer teknolojileri - askeri sistemleri geliştirebileceğimize inanıyorum. Bu söylediklerimin hiç biri hayal değildir .İnanır ve çalışırsak yapabiliriz. Araştırdıklarım arasında en ilgimi çeken yöntemle başlıyorum.

Yol üstü ve Yer Altı bombaları

Teröristler için bir çok yöntem var, yol üstünde kamufle edebilecekleri alanlara (kayaların arası ,askerlerin yolda giderken göremeyecekleri kısımlar) bomba yerleştirirler  ve askeri araçlar ,askerler geçerken ya da yaklaşırken bu bombalar patlar. Zemin altında yerleştirilen bombalar var, son olaylarda özellikle askerlerimiz bu tarz bombalar yüzünden şehit oldu. Toprak altına yerleştirilen bomba üç şekilde patlatılıyor 1. Kablo uzantısı ile terörist aracı görebileceği bir yere geçiyor araç direngi noktasına gelene kadar bekliyor patlatıyor. 2. Cep telefonu ile bombayı tetikleme yöntemi. Bu sefer bomba  bağlı olduğu cep telefonu düzeneği aranınca patlıyor. 3. Hareket sensörü ile patlatma teröristler harekete duyarlı sensörleri zemine yerleştiriyor böylece gözetme gerekmeden bomba patlıyor.İngilizce araştıracaklar için işin kavramsal kısmını anlatacak olursam bu bombalara (IED) “Improvised Explosive Device” deniliyor.Mayınlara ise “Mine” deniliyor. Tüm bu tehditleri algılamaya yönelik sistemlere “Surface and Underground IEDs, mines, and roadside bombs  Detection System” olarak adlandırılıyor. Yani yer üstü yeraltı patlayıcı,mayın,yol kenarı bomba detektör sistemi.
İsrail Hava Uzay Endüstrisi  aşağıdaki aracı üretmiş. Araç insansız olarak ilerliyor içinde asker bulunan askeri araçlar bu aracın arkasından gidiyor .Bomba tespit eden araç önden giderek bombaları tespit ediyor askerlere ,askeri üsse bu tehditleri bildiriyor.Yol değiştiriliyor ya da bomba yok edilip yol temizlendikten sonra arkadaki askeri araçlar temiz yoldan geçiyor.Böylece teröristlerin tuzağına düşülmüyor.
Aracın önünde yer alan büyük yassı dikdörtgen alan (dedektör) yer altı bombalarını algılamaya yönelik. Ön radarda “Advanced ground penetrating radar and a powerful metal detector.” Yani ileri seviye jeoraradar(GPR) ve güçlü metal radar var. Bu radarların İngilizce isimlendirmesi GPR(GROUND PENETRATING RADAR). UHF/VHF frekansında elektro manyetik dalga yayıp ,yansıyan sinyalleri değerlendirerek yer altı incelemesi yapıyor. 


Aracın üst kısmında ise yer üstü bombaları algılamak için “GigaPix Optical Detection System GPODS – electro-optical sensors” Optik ve elektro- optik sensörler yer almakta. Ve yine aracın üstünde bomba tespit edilirse ve yok edilmek istenirse bir silah var. Ayrıca infrared kamera ve lazer görüşlü kameralar tehditin algılanma gücünü daha da artıracaktır.


Araç 10 km/sa hızla giderek, 270 derece açı ile bomba algılama özelliğine sahip.


İlgili kaynaklar:


Bir başka araştırma ise bu tip bombaların lazer ile algılanabileceği konusunda Michigan State Üniverisitesi araştırmacıları ise lazer ile güvenli uzaklıktan bombayı algılayabilecek yüksek hassasiyette bir lazer geliştirdiler .Araştırmacılar bomba algılamasında en zor kısımın bomba dışında nesnelerin algılanıp yanlış alarmlar üretileceği olması şeklinde yorumluyor.Bunun için lazer ışınları ile etraftaki nesnelere ultra-kısa ışınlar gönderiyorlar ve nesneler titreşiyor ve dinlendiğinde her bir nesne farklı ‘akort’ oluşturuyor buradan yola çıkarak bombalar fark edilebiliyor.


İlgili Kaynaklar:


Bir diğer araştırma Amerikan ordusu Afganistan'da yol bombaları yüzünden bir çok kayıp vermiş ve Bomba algılayıcı sensörlü drone (Uçan küçük pilotsuz uçak) geliştirerek bombaları daha önceden imha etmek için kullanmış.Önemli bir ölçüde ölümlerde düşüş yaşamışlar fakat bazı zorluklar hala varmış.


İlgili kaynaklar:

Bir diğer araştırma ise Arıların bombayı algılaması ile ilgili DARPA 1999 ‘dan beri bu araştırma ile ilgileniyor.Arıların eğitilerek bombaya duyarlı hale getirebileceğini savunuyor.Detaylı Türkçe ve İngilizce kaynakları paylaşıyorum.

İlgili kaynaklar:

Ayrıca Emniyet Müdürlükleri,Polis- Askeri karakollar uzaktan mikrodalga,Infrared,Xray ve benzeri sensörlerle donatılarak bu alanlara bombalı saldırı düzenlemek isteyen insan ya da araçlar güvenli mesafeden tespit edilebilir.Konu ile ilgili bulduğum dokümanı paylaşıyorum:

Yazımı okuduğunuz için çok teşekkür ederim. e-posta adresim sema@semakudu.com buradan bana ulaşabilirsiniz.Birilerinin sesimi duyması dileğiyle.Dünyaya adaleti tekrar geri getirecek tek millet biziz.

1 yorum:

  1. Teşekkürler yazınızı okudum şayet sensör bulabilirsem bende bir imalat yapıp devledime faydalı olacağıma inanıyorum araştırmaya yeni başladım umarım bulurum hayırlı akşamlar

    YanıtlaSil

Bottom Ad [Post Page]