Post Page Advertisement [Top]

          Merhaba Sevgili Dostlar,
     Bu yazımızda sık sık aldığımız, ismini söylemekte zaman zaman zorluk çektiğimiz espresso bazlı kahve türlerinden bahsedeceğim.

Okurken ne dinlemeli ?




      Bizim kültürümüzde yer almayan modern zamanla birlikte Starbucks, Caffe Nero gibi kahve dükkanları ile hayatımıza girmiş olan bu kahvelerin temeli espresso'ya dayanıyor. Espresso 'da bir İtalyan kahvesi. Yabancı kültürdeki kahveler arasında Türk kahvesine en yakın olan kahve türü. O zaman espresso ile başlayalım.


     Espresso
     Adını İtalyancadaki "ekspres" 'den alan kahve hızlıca ortaya çıktığı için italyanca "Espresso" denilmiştir. Öğütülmüş ve sıkıştırılmış kahve 9 bar basınçta ,90 derece sıcak su ile 30 saniye geçirilerek elde edilir. Espresso bir Türk kahvesi kadar hacme sahiptir. Double Espresso almak isterseniz bu hacimin iki katı olarak düşünebilirsiniz.



     Ristretto
     Benim kahve dükkanlarında çok fazla rastlamadığım espresso'dan da sert olan bir kahve türü espresso hazırlanırken daha az su kullanılarak elde edilir oldukça sert bir kahvedir.



     Americano
     Americano hikayesi olan bir kahve. İkinci Dünya Savaşında Amerikan askerleri espresso'yu çok sert ve acı buldukları için Filtre Kahve'ye nasıl benzetebiliriz? diye düşünürken espresso üzerinde su eklenerek bulunan bir kahve türü. Filtre kahveye göre daha sert ama espresso'dan daha yumuşak bir tadı vardır.


 
    Filtre Kahve
    Öğütülmüş kahvenin kağıt ya da metal filtre yardımı ile su ile demlenmesi sonucu oluşan kahvedir.


 
     Macchiato
     Double yani iki shot espresso'nun üzerine 1 çay kaşığı süt eklenerek yapılır. Espresso üzerine süt eklenince benekli bir görüntü oluşur. İşte adını da burdan almıştır. Macchiato İtalyanca'da benekli demektir.



      Latte 
     En meşhur espresso bazlı içeceklerden olan Latte 1 shot espresso üzerine süt eklenerek yapılır. Sütlü kahve diyebiliriz. Latte ile Cappucino arasındaki en temel fark Latte'nin köpüksüz olmasıdır. Latte İtalyanca'da süt demektir. Latte yapılırken espresso'ya süt eklendiğinde kahve bardağının üstünde çeşitli şekiller oluşturabiliriz, işte buna da Latte Art /Latte Sanatı deniliyor.



    Cappuccino
   Az sütlü ve bol köpüklü bir latte'dir. Cappuccino Latte'den daha küçük bardaklarda servis edilir.



    Mocha
    Latte'ye süt köpüğü ve eritilmiş çikolata eklenerek yapılan kahve türüdür. Fincanın üçte biri bitter çikolata katılarak oluşturulur. İsteğe göre beyaz çikolata veya sütlü çikolata eklenerek de yapılabilir. Beyaz çikolata eklenerek yapılan mocha'nın adı bildiğiniz üzere "White Chocolate Mocha" oluyor.


    Flat White 
    Kahvem sütlü olsun ama bol süt tadı gelmesin istiyorsanız Avustralya'dan dünyaya yayılan bu kahve tam size göre. İçinde az miktarda süt bulunan Latte'ye göre daha küçük bardaklarda servis edilen bir kahvedir. Latte'de olduğu gibi köpüğü yoktur.




Aşağıdaki tablo yukarıda bahsettiğimiz kahve türlerini güzel özetliyor aslında:



Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, bu yazıdan sonra güzel bir kahve içersiziniz diye düşünüyorum. İylik ve sağlıkla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]