Post Page Advertisement [Top]

Merhaba Sevgili Okurlar,
Bu yazımızda SQL Server Profiler kullanımından bahsedeceğiz. Özellikle Profiler DB 'de neler olup bitiyor diye gözlemlemek istediğimizde  büyük yardım sağlıyor.Bir  uygulama çalıştığında arka planda hangi SP'leri hangi  parametreler ile çağırıyor. Sonuç olarak ne üretiyor ? Gibi durumları kontrol edebiliriz.



 Veritabanını enine boyuna incelemeye 'SQl Tunning' deniliyor. Biz de ilk olarak SQL Profiler'den Tunnig template'sini seçip bir 'Trace' (Gözlemleme ) başlatacağız.

Okurken ne dinlemeli ?

Profiler'ı başlatmak için  aşağıdaki yolu izliyoruz?


Daha sonra SQL Profiler  başlıyor ve login oluyoruz aşağıdaki ekranda 'Use Template' alanından 'Tunning' i seçip  Event Selection tabına geliyoruz.


Tunning  şablonunu seçtiğimiz için Event Section tabında Stored Procedures ve TSQL alanları seçili gelmiş olacak.


 Seçili alanlara ek olarak SP'nin yürütülme planını görmek hangi komutlara ne kadar kaynak ve zaman  harcadığını incelemek için 'Show XML Plan '  alanınını da seçmek istiyorum.

Örnek bir XML Plan:

Bunun için sağ taraftan Show all events'i işaretliyoruz çıkan ekranda Show XML Plan' ı bulup onuda işaretliyoruz.


  Şimdi gözlemlememize bir süzgeç tanımlayalım. Biz SQL Server'daki tüm DB 'leri izlemek istemediğimiz için sadece incelemek istediğimiz DB adını yazıp bir kısıtlama oluşturacağız .İsteklerinize göre benzer şekilde başka kısıtlamalar da yaratabilirsiniz. Bunun için 'Cloumn Filters' butonuna tıklayıp Like alanına % işaretleri arasına istediğimiz  kelimeyi yazıyoruz.


Son olarak RUN diyip , Trace started yazısını görebiliriz.Böylece Sample DB üzerinde SQL Tunning yapabiliriz.


Daha basit bir senaryo düşünelim .Örneğin bir DB 'deki sadece bir SP(Store Procedure) 'yi incelemek istiyoruz. Bunun için yeni bir trace oluşturalım. Events Selection tabına gelelim.


Tüm alanların seçili olduğunu göreceğiz. 'Stored Procedures' satırı haricindeki tüm tiklerin işaretlerini en soldaki ana işaret alanına tıklayarak kaldıralım. RPC:Completed satırındaki tüm kutucukları da işaretleyelim.



Yine Show all events butonuna basarak 'SP:Completed' alanını bularak işaretleyelim.


Sıra geldi yine kısıtlama oluşturmaya bunun için Coloumn Filters butonuna tıklayarak Text Data alanının Like kısmına % işaretleri arasına izlemek istediğimiz SP'nin ismini yazalım.



Run diyip SP 'yi çalıştıracak olursak Trace'de SP nin hangi parametreler ile exec olduğunu ve sonucunu görebiliriz.

Sağlıkla kalın, hoşça kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]