Post Page Advertisement [Top]

    Merhaba Sevgili Dostlar,
    Bu yazımda İstanbul'un yedi selâtin camii'nden biri olan ve beşinci tepesinde Haliç'e hakim konumda Yavuz Sultan Selim Camii'nden bahsedeceğim. Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile babası adına yaptırılan caminin inşasına 1519 yılında başlanıp 1522 yılında tamamlanmıştır. Bazı kaynaklarda mimarı Mimar Sinan olarak gösterilse de Osmanlı arşivinde mimarın  Mimar Acem olduğu görülmüştür. Kompleks camii, türbe, mektep, tabhane, imarethane, hamam'dan oluşmuştur. İmarethane ve hamam günümüze ulaşmamıştır.


    Camii'nin muhteşem bir manzarası vardır, Haliç'e bakar ,karşısında Beyoğlu ve Galata Kulesi vardır, sağ tarafında ise Ayasofya gözükür. Caminin bir yanında Bizans döneminden kalma sarnıç bulunmaktadır. 11 metre derinliğindeki sarnıç Ortodoks kilisesi azizlerinden Ayios Makios adına yaptırılmıştır fakat sarnıç Yerebatan Sarnıcı ya da diğer sarnıçlar gibi bir algı oluşturmasın sizde günümüzde tam anlamıyla ulaşamış değildir, kalıntıları vardır.



 Yavuz Sultam Selim önemli Osmanlı padişahlarındandır. Trabzon'da Şehzade Abdullah'tan sonra Sancakbeyi olan ikinci ve son padişah olup, bu dönemde Gürcistan'da bir çok yeri feth etmiştir. Osmanlı topraklarını genişletmiş, Halife ünvanını alan ilk padişah olmuştur.Yavuz Sultan Selim¸ Ayasofya Camii’nde yapılan törenle¸ son Abbasi halifesinden
Mekke ve Medine’nin hizmetkârı unvanını devralmıştır. İslâm ümmetinin 88. halifesi olarak kayıtlara geçmiştir.


 Camii kubbe çapı 24,5 metredir yerden 34,5 metre yükseklikte yer alıp oldukça etkileyici bir kubbedir. Camii yapımında tamamen küfeki taşı kullanılmıştır. Doğu roma eserlerinde de bu taş oldukça sık kullanılmıştır. Kolay işlenebilen bir taştır, yazları serin, kışları sıcak tutar ortamdaki havayı dengeler. Yapılan araştırmalara göre nükleer radyasyonu bile geçirmediği tespit edilmiştir.


Camii Fatih'in Çarşamba semtinde yer almaktadır. Eminönü'nden 90' a binerek Çarşamba durağında inebilirsiniz ya da Eyüp'e giderek 99A otobüsüne binip Ayakapı durağında inerek 15 dk yürüme mesafesi ile camiye ulaşabilirsiniz fakat Ayakapı'dan camiye yürüme yolunun bir kısmı oldukça yokuş ama mahalleyi ve çevreyi tanımak açısından güzel bir yolculuk. Ayrıca özellikle ikindi namazın vaktine gidip hemen ardından Amme suresini burada dinlemenizi tavsiye ederim.




Bonus:

Küfeki Taşı, deniz kabuklarının, çoğunlukla da küçük istridye kabuklarının oluşturduğu bir istiridye kalkeridir. En önemli özelliği doğadan çıktığı anda her türlü işleme uygun olması ve kolay işlenmesi; havayla temastan sonra havadaki karbondioksit’i bünyesine alarak sertlik, dayanıklılık ve güç kazanmasıdır.

Kaynaklar:
https://aguhayalim.wordpress.com/2012/11/14/sinan-mimarisi-ve-kufeki-tasi/
http://www.degisti.com/index.php/archives/8361
http://www.camilerveturbeler.com/camiler/yavuz-sultan-selim-camii.html
https://somuncubaba.net/dergi/193-sayi/yavuz-sultan-selim-camii-ve-kulliyesi/

Okuduğunuz için teşekkürler,
Sağlıkla kalın, hoşça kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]