Post Page Advertisement [Top]

    Merhaba Sevgili Okurlar,
    Bu yazımda size oldukça güzel ve farklı bir deneyim yaşayabileceğiniz bir müzeden bahsedeceğim. Osmanlı Devletinin kentsel ölçekli ilk elektrik santrali olan Silahtarağa Elektrik Santrali...
Santralde kullanılan büyük makinalar, loft tasarımla sizi bambaşka bir zamana götürecek olan müze günümüzde İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Müzesi olarak hizmet vermektedir. Santral İstanbul olarak bilinip çeşitli konferans, sanatsal vb. faaliyetlere ev sahipliği yapmaktadır.












    1910'da, uluslararası Macar şirketi Ganz Electric Company, İstanbul'da bir elektrik santralı kurmak için, elli yıl işletim karşılığında Osmanlı Devleti'yle anlaşma imzalar. 11 Şubat 1914'te faaliyete geçmesiyle öncesinde hava gazıyla aydınlatılan İstanbul şehrinin 3 noktasına elektrik vermeye başlayan Silahtarağa Elektrik Santralı, Osmanlı devletinin ilk kent ölçekli ve termik santralı oldu.

 
    1914'ten 1952'ye kadar İstanbul'un elektrik ihtiyacını tek başına karşıladı. 1952 yılında enterkonnekte sisteme geçilmesiyle Çatalağzı Elektrik Santralı ile arasında bağlantı kuruldu ve İstanbul'a bu iki santralden elektrik verilmeye başlandı.
    1966'da kurulan ambarlı elektrik santralının 1976'da tam kapasite çalışmaya başlamasıyla İstanbul'un elektriği genel olarak bu santralden verilmeye başlandı.

 






    630.000 kilovat kapasiteli ambarlı santralının yanında 120.000 kilovat kapasitesiyle bir nevi ezik kalan Silahtarağa Santralı, türbin ve kazanlarının eskimesi ve Halic'in iyice kirlenmeye başlaması ile birlikte "ömrünü tamamladığına" dair alınan bir kararla 1 Mart 1983'te son kömürlerini yakarak kapandı. Günümüzde Bilgi Üniversitesi Santral Istanbul kampüsünde müze olarak hergün 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Detaylı ve güncel bilgi için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.





Huzurla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]