Post Page Advertisement [Top]

    Merhaba Sevgili Okurlar ,
    Bir önceki yazım Ayasofya'daki Efsaneler dizisinin ilkiydi. Şimdi ise ikinci yazım ile karşınızdayım.
    Tılısımlı Kapılar
    Ayasofya'da toplam 361 kapı olduğu bilinmekte. Evliya Çelebi bunlardan 100 tanesinin tılsımlı olduğunu söylüyor. Ayrıca kapılar her sayıldığında bir kapının fazla çıktığı söyleniyor yani herkesçe görülmeyen bir kapı var.


    Ayini Yarıda Bırakan Papaz
    Constatinople feth edildiğinde Ayasofya'da ayin yapılmaktaydı. Türkler Ayasofya'yı aldığında son ayini yöneten papaz kutsal kasenin Türklerin eline geçmesini istemediği için kutsal kaseyi de alarak bir kapıya doğru yöneldiği görülmüş fakat o yöne gidildiğinde kapı değil bir duvar olduğunu görmüşler ve papaz gözden kaybolmuş. Rum inanışına göre papaz kutsal kase ile beklemektedir. İstanbul geri alındığında kapı açılacak ve ayine devam edecektir.


    Tavadan Sıçrayan Balıklar
    İmparator kapısının önünde  bir balık figürü vardır.Efsaneye göre Constantinople feth ediliyorken papazlar burada balık kızartıyormuş ve bir papaz diğerine: "Constantinople düşüyor demiş". O da diğerine: "Eğer şu ölmüş balık canlanıp şuradan aşağıya atlarsa inanırım demiş." Balık canlanıp tavadan aşağı atlamış,taş kesilmiş.

    Pençe Nişanı
    Fetih günü Fatih'in atı ürküp, eliyle Ayasofya'nın güney doğusunda yer alan fil ayağının kemerine tutunmuş. Atı ise sütunu zedelemiş, Pençe izi 6 metre yükseklikte, atın 6 metre yüksekliğe nasıl erişebildiği hala bilinmiyor.

    Kıyamet Tarihi
    Bir rivayete göre Ayasofya'nın güney yönündeki kapıdan girilince, üçüncü sıradaki sütunun üzerinde kıyamet tarihi yazıyor. Bu tarihi Hz.Hızır'ın yazdığı düşünülmekte. Sütunda "On sekizinde yevm-i Pazar, sene 1038" yazılı.

    Ayasofya'nın Kıbleye Çevrilmesi
    Fatih İstanbul'u feth ettikten sonra ilk cuma namazını Ayasofya'da kıldı. Cuma imamlığa geçtiğinde ilk iki tekbirde namazı bozdu, ancak üçüncü tekbirde namaza devam etti. Cemaat bu durumu merak edip sorduğunda şöyle açıkladı: "İstedim ki namazda bana ve bütün cemaate Kabe gözüksün. Bu niyetle birinci ve ikinci tekbirde Kabe'yi göremeyince namazı bozdum, fakat üçüncü tekbirde gördüm." Cemaat yine bunun sebebini Akşemsettin'e sorduklarında "Hz. Hızır saf tutmak için buraya geldi Ayasofya'nın yönünün Kabe'ye bakmadığını fark etti.Terleyen Sütuna parmağını soktu ve yönü Kabe'ye çevirdi. Sonra da namaza durdu işte bu yüzden ancak üçüncü tekbirde Kabe gözüktü." dedi.

    Şeytan Ayasofya'da Hapis
    Fatih Sultan Mehmet Ayasofya'nın camiye çevrilmesini emretmiş bu görevi de Akşemsettin'e vermiştir. İşçiler cuma namazına yetiştirmek için gayret gösterseler de şeytan Ayasofya'nın camiye çevrilmesini istemediği için işçilere her türlü vesveseyi veriyormuş. Akşemsettin durumu fark edince secdeye kapanıp dua etmiş, duası kabul olup şeytan Ayasofya'da bir mermere hapsedilmiş.

    Meryem Ana Mozaiği Tasviri Müstesna
    Hepimiz merak etmişizdir. Neden camiye çevrilmiş ise ana kubbedeki Meryem ana ve İsa mozaiği hala oradadır? İşte bu Peygamber Efendimiz Kabe'den putları temizlerken bir tasviri işaret ederek "Kabe'den bütün putları temizleyiniz, elimin altındaki müstesna." demesinden dolayıdır. Fatih de bunu bildiği için Ayasofya'nın camiye çevrilmesini emretmiş fakat eli ile o mozaiği işaret ederek "Elimin altındaki müstesna." demiştir. Aslında bu olaylar bize İslam dinin kendinden öncekilere saygısını ifade etmektedir.

   Ayasofya ve Miraç Mucizesi
   Peygamber Efendimiz Miraç'a yükseldiğinde Firdevs Cenneti makamına gider orada camiye benzer bir yapı görür, çok güzeldir ve çok etkilenir Cebrail'e bu yapının ne olduğunu sorar Cebrail: Bu Mescid'il Kübra'(Büyük Camiii)dır" der. "Bu yapının benzeri dünyada üç tarafı deniz bir tarafı kara olan Konstantiniye şehrinde bulunmaktadır ve senin ümmetine bu camii'de(Küçük Camii) ibadet etmek nasip olacaktır." der.

   Evet, bu yazı ile birlikte Ayasofya yazı dizimizin sonuna geldik Sevgili Dostlar ama belkide anlatılacaklar bitmemiştir. Bu yazıları okuduktan sonra Ayasofya'yı ziyaret etmeyi unutmayın.

Hoşça kalın.

Kaynaklar:
http://www.citytransferistanbul.com/Istanbul-City-Guide/hotel/Hagia-Sophia-Myths.html?lang=en
http://www.gizemligercekler.com/ayasofyadaki-meleklerin-sirri/
https://issuu.com/cubemedya/docs/tr_9_smll_son/47

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]