Post Page Advertisement [Top]

    Merhaba Sevgili Okurlar,
    Önceki yazımda Cibali Semtinden devam edeceğimi söylemiştim. Çok güzel bir restorasyon geçiren harika bir yapıdan bahsedeceğiz: Küçük Mustafa Paşa Hamamı Fatih Sultan Mehmed Dönemi sadrazamlarından Küçük Mustafa Paşa (Ö.1483) tarafından yaptırılmış ve vakfiyesi 1477 yılında düzenlenmiştir.  1995 yılına kadar hamam olarak kullanılmış yeterli müşteri olmadığı için kapatılmış bir süre boş durumda kalmıştır. Geçmiş yıllarda bazı film setlerine de ev sahipliği yapmıştır. Bakımsız olan hamam Mermeriş Ticaret Türk Anonim Şirketi tarafından satın alınıp restore edilmiştir. Şimdilerde çeşitli sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Ben ziyaret ettiğimde bir fotoğraf sergisi vardı.










    Dönemin en önemli çifte hamam yapısı olan  Küçük Mustafa Paşa Hamamı 1265m2'lik alana oturmuş, geniş mükemmel taş işçiliğe sahip olan kubbelere sahiptir. Kadınlar ve erkekler girişleri ayrı ayrı olmak üzere inşa edilmiştir. 
    Erkekler bölümü, giriş, soyunmalık (camekan), ılıklık, hela ve traşlık, sıcaklık bölümlerinde oluşur. Müstantik Caddesi’nden giriş yapılır. Şerefiye Sokak’tan erişilen kadınlar bölümünde ise, giriş mekânı, soyunmalık, ılıklık ve iki hücrenin açıldığı sıcaklık mekânları vardır.












    Gül Camii'nin hemen karşısında yer alan hamama Cibali semtine ulaşarak gidebilirsiniz. Giriş ücretsizdir. Daha fazla bilgi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.

Sağlıkla Kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]