Bir önceki yazımda Rezan Has Müzesi Cibali Tütün Fabrikası'ndan bahsetmiştim. Cibali Tütün Fabrikası Kadir Has Vakfı tarafından Kadir Has Üniversitesi merkez binasına dönüştürülmüştür. Tarihi binanın alt kısmında yer alan Osmanlı Dönemi yapı kalıntısı ve Bizans Dönemi su sarnıcının gün yüzüne çıkmasıyla, mekan Rezan Has Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Müze iki kattan oluşmakta: Üst katta tütün fabrikası ve altta katta Toprağın Mirası sergisi olarak ikiye ayrılmıştır.
Toprağın mirası sergisi oldukça tarihi bir alanda ve geniş bir yelpazede ziyaretçilerle buluşuyor. Antik Dönem, Neolitik Dönem'den Selçukluya uzanan arkeolojik koleksiyonda günlük eşyalardan tanrılara sunulan adaklara kadar bir çok eseri görmek mümkün.
Osmanlı Kalıntısı
İlk olarak müze yerindeki Osmanlı Kalıntısından bahsedelim: Kalıntı 17.yy aittir. Taş horasan harcı ve az miktarda pişmiş toprak tuğla görülür. Kurşun boru kalıntıları bir su haznesi ya da çeşmenin var olduğunu işaret etmektedir. Tütün fabrikasının temelleri kısmen bu yapı üzerine oturtulmuştur.
Seferikos Sarnıcı
11.yy ait Bizans su sarnıcı pişmiş toprak, tuğla ve horasan harcından oluşmuştur. 15 ayak, devşirme 20 sütun- başlık, 48 küçük kubbeli dikdörtgen planlıdır. sarnıç işlevini kaybettikten sonra tütün fabrikası deposu, II. Dünya savaşında ise erzak deposu olarak kullanılmıştır.
Demir Çağı, Tunç Çağı, Kalkolitik Dönem, Neolitik Dönem, Yunan Dönemi, Roma Dönemi, Bizans Dönemi, İslami Selçuklu Dönemi eserleri müzede sergilenmektedir.
Müze Ramazan ve Kurban Bayramlarının ilk gününde, 1 Ocak'ta kapalı diğer tüm günlerde 9:00-18:00 arasında açıktır. Rezan Has Müzesi Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde bulunmaktadır. Detaylı Ulaşım bilgilerine bu linkten ulaşabilirsiniz. Müze giriş ücreti 5TL, eğer Müzerkart + sahibi iseniz yılda bir kez ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
Sağlıkla Kalın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder